FAQ

Read this page in English.

Här samlar vi frågor vi får in om kampanjen och Elbit Systems. Finns det något du undrar över som du inte får svar på här? Kontakta oss så gör vi vad vi kan för att svara!

Vad är Elbit Systems?

Elbit Systems är Israels största vapenföretag vars omfattande verksamhet har ett stort inflytande på Israels militariserade ockupation av Palestina. Elbit förser den israeliska militären med 85 procent av deras drönare och 85 procent av deras landbaserade utrustning. Företagets övervakningsutrustning övervakar palestinier genom drönaroperationer, vid gränsövergångar och längs med Israels apartheidmur. Elbit förser IDF med all ammunition av liten kaliber genom dotterbolaget IMI Systems och dess beväpnade fjärrstyrda båtar används för att attackera palestinska fiskare. Deras Hermesdrönare har använts till utomrättsliga avrättningar i länder som Sudan och till andra operationer i Egypten, samtidigt som de möjliggör slakten på palestinier i Gaza. De såg en stor användning under angreppen på Gaza 2008 och 2014 då Israel dödade 1 417 respektive 2 202 palestinier, inklusive fyra pojkar som dödades under en Hermesräd när de lekte på en strand i Gaza 2014.

Elbits affärsmodell är att sedan sälja denna teknik vidare till imperialismens förstärkning på andra håll. Dess drönare används i brittiska militär- och gränsoperationer och används även av EU:s militariserade gränsmyndighet Frontex. Samma teknik som utrustar Israels apartheidmur används längs USA:s gränsmur mot Mexiko och används för övervakning av ursprungsbefolkningars landområden. Elbits drönare har köpts i stora volymer av Indien, som i sin tur använder dem i våldsamma militära kampanjer för att upprätthålla repressionen mot Kashmirs befolkning.

Är inte Elbit Systems i Sverige helt frikopplat från Elbit i Israel?

Elbit Systems Sweden AB.[1] är ett dotterbolag till det Israel-baserade vapenföretaget Elbit Systems[2]. Aktiebolaget är officiellt del av moderbolagets globala närvaro och levererar support till andra delar av koncernen i den gemensamma företagsgruppen[3]. Elbit Systems hävdar gärna att de är helt separata från sitt israeliska moderbolag[4], vilket enbart är en juridisk teknikalitet, då bolagen och verksamheterna är ofrånkomligt sammankopplade både ekonomiskt och politiskt[5].


  1. Allabolag, ’Elbit Systems Sweden AB’, senast hämtad 7 januari 2024. ↩︎

  2. Elbit Systems, ‘Company Presentation’ (2022), senast hämtad 7 januari 2024. ↩︎

  3. Elbit Systems Sweden AB, ’Årsredovisning för räkenskapsåret 2022-01-01 – 2022-12-32” AB’ (2022), senast hämtad 7 januari 2024. ↩︎

  4. SVT Nyheter Väst, ’Israeliskt företag i Göteborg utsatt för politiskt klotter under natten’ (2023), senast hämtad 7 januari 2024. ↩︎

  5. Genom företagsstyrning och beslutsfattandeprocesser. ↩︎