Fredag 5/1: Manifestation - Stäng ner Elbit!

Direkt aktion ger resultat!!

Efter ihärdiga aktioner och protester har aktivisters arbete med att stänga ner Elbit Systems olika kontor och verksamheter i världen haft stora framgångar.Huvudkontoret i London och dotterbolaget Elbit Ferrantis kontor i Oldham, England, har båda tvingats stänga ner. Rekryteringsföretaget iO Associates och fastighetsförvaltarna Fisher German har klippt banden med Elbit Systems. I Göteborg lyckades studenterna på Chalmers kicka ut Elbit från högskolans rekryteringsmässa och i Sydney avslutade RMIT-universitetet sitt samarbete med vapenföretaget efter protester. Länsförsäkringar Bank har slutat investera i den israeliska vapentillverkarens fonder efter en mejlkampanj. Det här är bara ett axplock av lyckade kampanjer mot Elbit världen över!

Under de senaste åren har Sveriges affärer med Elbit ökat i snabb takt. 2020 köpte Försvarsmakten in en stor mängd militära radiosystem, 2022 köptes Elbits stridsledningssystem Albatross in till svenska flottan och i oktober 2023 - mitt under Israels bombningar av Gaza - tecknade Sverige ett tioårigt avtal på 1,7 miljarder kronor för att Elbit ska "leda utrullningen av arméns digitaliseringsprogram”.

Elbit Systems kan bara utföra sitt arbete då det underlättas av andra företag, ett av dom är fastighetsbolaget Wallenstam som hyr ut sin lokal på Långfilsgatan 5 i Göteborg till Elbits svenska filial. Alla som motsätter sig folkmordet i Gaza har ett ansvar att störa denna leveranskedja på alla sätt.

Vi kräver:

  • Att svenska staten river avtalet med Elbit Systems!
  • Att Wallenstam häver sitt hyreskontrakt med Elbit Systems!
  • Ett stopp för all svensk vapenhandel med Israel!
  • Totalt eldupphör!