Demonstrationstal: Stäng ner Elbit! 16/3

Demonstrationstal: Stäng ner Elbit! 16/3

I samband med demonstrationen i Göteborg lördag 16 mars hölls följande tal från kampanjen Stäng ner Elbit:

0:00
/

Att vi är här idag är hoppfullhet. Att vi alla fortsätter att vara ute på gatorna visa vårt motstånd mot det pågående folkmordet är att hålla fast vid hoppfullheten. Vi vet att det finns hopp och vi bestämmer oss varje dag för att påminna varandra om hoppfullhet.

Samtidigt som vi organiserar motstånd mot Israels pågående folkmord av palestienier, så organiserar vi också motstånd för att stänga ner Israels största vapenföretag Elbit system och vi vet att det är möjligt att lyckas.

Elbit Systems är ledande inom utveckling av drönare och övervakning, och deras dotterbolag har kontor även här i Göteborg i Kallebäck. Under de senaste fyra åren har Sverige gjort stora köp av israeliska vapen. Svenska Försvarsmakten har köpt militära radiosystem från Elbit, svenska flottan har köpt Elbits stridsledningssystem och i oktober förra året, under pågående folkmord, tecknade Sverige ett 10-årigt avtal med Elbit värt 1,7 miljarder kronor, för att digitalisera svenska armén.

Elbits vapen testas först på Palestiner och exporteras sedan världen över. Det här gör att svenska staten är direkt skyldig till att stötta Israels vapenindustri som upprätthåller Israels ockupation av Palestina och gör Sverige medskyldig till folkmord.

Vi vet att det är möjligt att stänga ner Elbit och vi ser hur aktivister i Palestine Action i Storbritannien har arbetat enträget mot det israeliska vapenföretaget Elbit System som har flera fabriker i Storbritannien. Palestine action lyckades 2022 tvinga Elbit System att sälja och stänga fabriken i Oldham vilket visar att trägen vinner.

Vi vet att det är möjligt att få företag att sluta investera i Elbit. Här i Sverige har Länsförsäkringar valt att sluta investera i Elbit och runtom i världen har flera andra företag  också slutat investera i Elbit. Just nu pågår en digital namninsamling via Skiftet för att få fastighetsägaren Wallenstam att vräka Elbit från sina lokaler här i Göteborg och som nu över 1000 personer har skrivit under. Det är hoppfullt!

I Göteborg startades Kampanjen stäng ner Elbit förra året och senast igår genomförde vi en manifestation på centralstationen. Vi har demonstrationer varje fredag kl 17 på centralstationen här i Göteborg och vill välkomna alla att vara med. Kolla in vår hemsida för mer information om Elbit och följ våra sociala medier på facebook eller instagram eller kontakta oss för att få mer information och komma på nästa aktivitet.

Tillsammans kan vi stänga ner Elbit! Tillsammans kan vi bidra till att bojkotta Israel och stoppa Israels ockupation och folkmord!