Tal och video från demonstration 20/1

Tal och video från demonstration 20/1

På dagens demonstration i Göteborg lördag 20 januari hölls följande tal:

0:00
/

Hej!

Tack för att ni är här idag och fortsätter att vara här och protestera mot det pågående folkmordet som Israel driver mot palestinier.

Det är lätt att drabbas av hopplöshet och förvirring och känslor av att det inte är någon idé att göra motstånd. Det är tyvärr förtrycket som berättar det för oss vilket inte är sant och därför behöver vi påminna varandra om att förändring är fullt möjlig och att kamp lönar sig.

Därför vill jag också ge väldigt hoppfulla exempel på hur aktivister i Palestine Action i Storbritannien har arbetat enträget mot det israeliska vapenföretaget Elbit System som har flera fabriker i Storbritannien. Palestine action lyckades 2022 tvinga Elbit System att sälja och stänga fabriken i Oldham vilket visar att trägen vinner.

Elbit system är israels största vapenföretag, ledande inom utveckling av drönare och övervakning, och som har kontor även här i Göteborg i Kallebäck. Under de senaste åren har Sverige gjort stora köp av israeliska vapen, 2020 köpte svenska Försvarsmakten militära radiosystem från Elbit, 2022 köptes Elbits stridsledningssytem till svenska flottan och i oktober förra året tecknade Sverige ett 10-årigt avtal med Elbit värt 1,7 miljarder kronor. Det här gör att svenska staten är direkt skyldig till att stötta Israels vapenindustri som upprätthåller Israels ockupation av Palestina genom att vapenproduktionen först testas på Palestiner och sedan exporteras världen över.

I Göteborg startades Kampanjen stäng ner Elbit förra året och senast igår genomförde vi en manifestation utanför fastighetsbolaget Wallenstam för att få Wallenstam att säga upp hyreskontraktet med de kontorslokaler Elbit hyr av Wallenstam. Vi kommer ha demonstrationer varje fredag kl 17 på centralstationen här i Göteborg och vill välkomna alla att vara med. Kolla in vår hemsida för mer information om Elbit och följ våra sociala medier på facebook eller instagram eller kontakta oss för att få mer information och komma på nästa aktivitet.

Tillsammans kan vi stänga ner Elbit och bidra till att bojkotta Israel och stoppa Israels ockupation.