Uttalande och video 1 av 2: Protestaktioner Göteborg 15 december

Inget palestinskt blod på svenska gator!

Israels invasion av Gaza har nu pågått i två månader. Samtidigt har våldet mot palestinier på Västbanken ökat drastiskt. Sverige spelar en roll i Israels pågående våld genom att exportera vapen till Israel.

Malmöföretaget Aimpoint tillverkar rödpunktssikten som används till krig, ockupation och förtryck världen över. Nyligen upprättade Aimpoint ett samarbete med det israeliska företaget Emtan. Under aggressionen mot det palestinska folket i Gaza har vapen från Emtan delats ut till bosättare på den ockuperade Västbanken. I skuggan av de extrema våldet i Gaza passar bosättarrörelsen på att flytta fram sina positioner, genom att trakassera, fördriva och döda palestinier. Genom sitt samarbete med Emtan är nu malmöföretaget Aimpoint med och profiterar på det.

Men det är inte bara genom vapenexport Sverige stöder det pågående folkmordet - det görs även genom dess motpol, vapenimporten. Elbit Systems är Israels största vapentillverkare och spelar en avgörande roll i att förse ockupationen med utrustning. Under de senaste åren har Sveriges affärer med Elbit ökat i snabb takt. 2020 köpte Försvarsmakten in en stor mängd militära radiosystem, 2022 köptes Elbits stridsledningssystem Albatross in till svenska flottan och i oktober 2023 - mitt under Israels bombningar av Gaza - tecknade Sverige ett tioårigt avtal på 1,7 miljarder kronor för att Elbit ska "leda utrullningen av arméns digitaliseringsprogram”.

På fredag 15/12 klockan 15.00 kommer nätverket Isolera Israel, tillsammans med en rad andra organisationer, att samlas för en manifestation utanför Aimpoint och protestera.

Samtidigt i Göteborg, klockan 15:30, bjuder kampanjen Stäng ner Elbit! in till en manifestation utanför Elbits kontor i Kallebäck.

Vi kräver:
– Stäng ner Elbit och Aimpoint
– Stoppa svensk vapenexport nu!

Läs mer om Aimpoints samarbete med Emtan här (https://www.etc.se/inrikes/svenskt-bolag-bidrar-till-israeliska-bosaettares-vaald)
Läs mer om Elbit Systems i Sverige på https://stangnerelbit.se

#stangnerelbit #shutelbitdown #shutitdown #gaza #palestine #israel #ceasefirenow #freepalestine #fromtherivertothesea

0:00
/