Tal från 1 maj

Idag på 1 maj höll en representant för kampanjen Stäng ner Elbit ett tal i samband med demonstrationen som ordnades av Göteborgs LS och Allt åt alla Göteborg:

Vänner och Kamrater,

Idag samlas vi på första maj, denna historiska dag, för att stå i solidaritet med arbetare runt om i världen. I 138 år har denna dag varit en symbol för hopp, en dag av enhet och en dag av motstånd mot exploatering och förtryck.

Samtidigt som vi firar, kan vi inte ignorera de grymheter som pågår i Gaza. I sju långa månader har folket i Gaza utstått en brutal och skoningslös attack. Tiotusentals har dödats, inklusive oskyldiga kvinnor och barn. Sjukhus, skolor och hem ligger i ruiner. Detta är inget annat än ett folkmord, utfört av ockupationsmakten utan att få några konsekvenser.

I hjärtat av detta våld ligger den internationella krigsindustrins omättliga girighet. Vapenföretag som israeliska Elbit Systems, med sitt svenska huvudkontor här i Göteborg, tjänar på massmördandet av det palestinska folket. De beväpnar förtryckarna, de ger bränsle till konflikten, och de fyller sina fickor med blodspengar.

Elbit Systems har funnits i Sverige sen 2020, då hade de bara en anställd. Sedan Israels attacker mot Palestina i oktober växte företaget med 60 anställda efter att Svenska Försvarsmakten tecknat ett avtal på 1,7 miljarder med Elbit. Avtalet slöts den 25 oktober, mitt under Israels pågående folkmord.

Flera företag, organisationer och länder har avslutat sina samarbeten med Elbit Systems på grund av företagets produktion av förbjudna klustervapen och delaktighet i Israels krigsbrott. Elbit Systems marknadsför sig på sin hemsida med att ”deras vapen är beprövade och har använts eller testats i riktig operativ miljö”. Vilket i praktiken betyder att dom använder Gaza som en testzon och provar sina vapen mot befolkningen i Gaza.

Men idag säger vi att det räcker nu. Vi vägrar att vara delaktiga i detta folkmord. Vi kräver omedelbar nedläggning av Elbit Systems och ett slut på den svenska regeringens stöd till israels krigsbrott. Vår solidaritet sträcker sig till folket i Palestina, som har lidit alltför länge under kolonialt förtryck.

Israel kan försöka rättfärdiga sina handlingar, men världen börjar öppna sina ögon för deras brott. Från Göteborgs gator till städer över hela världen står människor upp för rättvisa. Även när Israel försöker eskalera konflikten, kommer vi inte att vika oss. Vi vet att verklig fred bara kan komma genom rättvisa, och rättvisa kräver att de ansvariga ställs till svars. No justice, no peace.

Låt oss också komma ihåg de imperialistiska makternas roll i att upprätthålla denna våldsspiral. USA och deras allierade kan hävda att de stöder demokrati och mänskliga rättigheter, men deras handlingar säger mer än deras ord. De stöder regimer som begår brutala handlingar, allt i makten och profitens namn.

Mina kamrater,

När vi samlas här idag måste vi konfrontera vår världs hårda verklighet. Den israeliska staten, ledd inte bara av krigsförbrytaren Netanyahu utan av ett system av förtryck och kolonialism, står inför en legitimitetskris på den globala arenan. Omfattningen av demonstrationer över hela världen, som kräver rättvisa för det palestinska folket och ett omedelbart eldupphör, blir en allt svårare utmaning för Israels position som fria från skuld och stående över lagar och regler.

Den kamp vi står inför är inte bara mellan stater, utan mellan klasser, mellan förtryckta och förtryckare. Det är en kamp för rättvisa, för befrielse och för alla människors grundläggande rättigheter.

I solidaritet står vi förenade mot imperialism, fascism, mot kolonialism och mot de kapitalistiska förtryckande krafterna. Låt oss fortsätta att höja våra röster, kräva att de ansvariga ställs till svars och kämpa för en värld där rättvisa råder.

När vi står här idag, låt oss bekräfta vårt åtagande till solidaritet och motstånd. Låt oss stå med arbetarna, kvinnorna, invandrama och alla de som
marginaliseras och förtrycks. Låt oss säga högt och tydligt: ingen stat kan bistå en annan i förtrycket av dess folk. Vår kamp är mot förtryck, mot exploatering och mot orättvisa, var den än må finnas.

Solidaritet för alltid!

Tack.